
Universiteit Utrecht
Abbie Yunita werkt als promovendus aan het Copernicus Instituut of Sustainable Development, Universiteit Utrecht. Binnen het GlobalGoals project onderzoekt ze hoe de Sustainable Development Goals gebruikt en vertaald worden per land en met welke gevolgen. Verder heeft ze in verschillende organisaties zoals het UN Environment office en het United Office for REDD+ Coordination in Indonesië gewerkt in onderzoek en communicatie en bij het betrekken van belanghebbenden.

Radboud Universiteit
Anne Bos werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, dat is verbonden aan de Radboud Universiteit. Zij publiceert onder meer over de Nederlandse politieke cultuur en over het onvrijwillig aftreden van ministers en staatssecretarissen

Gemeente Utrecht
Anne-Jo Visser is manager energietransitie bij de gemeente Utrecht. Zij werkt aan een gebouwde omgeving die energie bespaart en energie efficiënt is.

Universiteit Utrecht
Appy Sluijs is hoogleraar bij Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zijn expertise ligt op het gebied van klimaat en klimaatveranderingen in het geologische verleden en de koolstofcyclus.

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Bart Strengers is onderzoeker aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gespecialiseerd op klimaatmodellen en klimaatcommunicatie.

Amsterdam University College
Bart Verheggen van Amsterdam University College (AUC) is atmosferisch chemicus en geeft les in ‘aardsysteemkunde’ en klimaatverandering en initiator van www.klimaatveranda.nl.

Universiteit Utrecht, Copernicus Institute
Blanca is assistent-professor bij de Energy and Resources-groep van het Copernicus Institute of Sustainable Development. Haar onderzoeksinteresse en expertise hebben betrekking op de duurzaamheids- en circulariteitsbeoordelingen van producten en diensten.

TNO, Universiteit van Amsterdam
Bob van der Zwaan is Principal Scientist bij TNO Energy Transition en hoogleraar Sustainable Energy Technology aan de Faculty of Science van de Universiteit van Amsterdam

NWO-Instituut AMOLF
Bruno Ehrler is groepleider bij het NWO-instituut AMOLF en hoogleraar bij het Zernike Institute for Advanced Materials, Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de nieuwe typen zonnecellen.

TU Delft
Caroline Katsman van de TU Delft is hoofddocent fysische oceanografie en onderzoekt oceaanstromingen en hun rol voor het klimaat.

Universiteit Utrecht
Chris Backes is hoogleraar omgevingsrecht aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law. Hij publiceert en adviseert over Europese, nationale en rechtsvergelijkende omgevingsrechtelijke onderwerpen, in het bijzonder met betrekking tot het natuurbeschermingsrecht, het milieurecht en het recht van de circulaire economie.

Universiteit Utrecht, Copernicus Institute
Detlef van Vuuren is klimaatexpert van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit Utrecht, en hoofdauteur bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties.

Universiteit Utrecht
Erik van Sebille is Universitair Hoofddocent in oceanografie en klimaatverandering aan de Universiteit Utrecht. Hij bestudeert hoe oceaanstromingen warmte, voedingsstoffen, plankton en plastic transporteren, en wat de impact van dat transport is op marine ecosystemen en het klimaat. Hij is lid van de Utrecht Young Academy van de Universiteit Utrecht en De Jonge Academie van de KNAW.

Universiteit Utrecht
Erwin Lambert is postdoc onderzoeker aan het Instituut voor Marine en Atmosferisch onderzoek Utrecht (IMAU) aan de Universiteit Utrecht. Hij is fysisch oceanograaf en onderzoekt zeespiegelstijging en de gevolgen hiervan op overstromingskansen langs de mondiale kustlijn.

Universiteit Utrecht
Frits Hilgen is zowel onderzoeker als docent bij Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zijn expertise ligt vooral op het gebied van de astronomische sturing van het klimaat in het geologische verleden door veranderingen in de baan van de Aarde en de stand van de aardas. Hij is tevens lid van de KNAW.

KNMI
Geert Jan van Oldenborgh vervult verschillende rollen binnen het KNMI. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het analyseren van het klimaat: met behulp van metingen en modellen onderzoekt hij in welke mate de voorspelbaarheid van het klimaat beïnvloed wordt door klimaatverandering, El Niño en tienjaarlijkse variabiliteit. De nadruk ligt hierbij op het voorspellen van extreme weersomstandigheden. Dit gaat vaak samen met Extreme Event Attribution: het schatten van het aandeel van door mensen veroorzaakte klimaatverandering in extreme weersomstandigheden. Hiernaast beheert van Oldenborgh ook de data en software van de klimaatanalyse website Climate Explorer en houdt hij zich bezig met het communiceren van klimaatonderzoek met het grote publiek. Sinds oktober 2019 is hij tevens gasthoogleraar aan de University of Oxford.

Monteny Milieuadvies
Gert-Jan Monteny was 20 jaar werkzaam binnen het Instituut voor Milieu- en Agritechniek (IMAG) en is gepromoveerd op ammoniakemissie uit melkveestallen in 2000. Vanaf 2005 is hij werkzaam als zelfstandig adviseur Veehouderij en Milieu en mede-directeur/-eigenaar van het meetlaboratorium Meet-ID en het stalemissie-monitoringsbedrijf FarmGasLive.

Radboud Universiteit Nijmegen, TU Eindhoven
Heleen de Coninck is hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoekt internationaal klimaatbeleid. Ze is een van de hoofdauteurs van het tussentijds rapport Global Warming of 1.5 °C (SR15) van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en is specialist in de opslag van koolstofdioxide.

Universiteit Utrecht
Heleen Mees is universitair docent bij de Environmental Governance-groep van het Copernicus Institute of Sustainable Development. Ze doet onderzoek naar de rol van de lokale overheid en de rol van burgers en gemeenschappen in het besturen van klimaatverandering.

Universiteit Utrecht
Herman Kasper Gilissen is universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie van de Universiteit Utrecht. Hij is tevens onderzoeker aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law.

Technische Universteit Delft
Herman Russchenberg is hoogleraar atmosfeeronderzoek aan de Technische Universteit Delft met een focus op wolken, neerslag en straling. Hij is ook directeur van het TU Delft Klimaatinstituut.

Wageningen Universiteit
Dr. Ingrid Boas is universitair hoofddocent milieubeleid aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2007 bestudeert ze het verband tussen klimaatverandering en migratie. Haar focus ligt op verscheidene vormen van mobiliteit van mensen als reactie op natuurrampen en/of veranderingen in het klimaat zoals immobiliteit, gedwongen ontheemding, circulaire mobiliteit, rurale-urbane mobiliteit en langeafstand migratie. Dit bestudeert ze vanuit een politicologisch en sociaal-geografisch oogpunt.

De Gemeynt
Jan Paul van Soest is oprichter van het De Gemeynt, een cooperatie van consultants op het gebied van duurzaamheid, economie en ecologie. Hij heeft Milieuwetenschappen en journalistiek gestudeerd en heeft meer dan 30 jaar ervaring als consultant in duurzaamheidsvraagstukken.

Radboud Universiteit
Jonne Harmsma werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, dat is verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar milieubeleid en de geschiedenis van economische politiek en overheidsfinanciën. Tevens is hij verbonden aan de Universiteit Utrecht als docent Politieke Geschiedenis.

Joyce Bosmans
Radboud Universiteit Nijmegen
Joyce Bosmans is post-doctoraal onderzoekster bij de vakgroep milieukunde van de Radboud Universiteit. Daar werkt ze aan de milieuvoetafdruk van hernieuwbare energiebronnen, met name van grote zon- en windparken. Hiervoor heeft zij klimaat-fysica gestudeerd in Utrecht en is ze bij aardwetenschappen gepromoveerd op onderzoek naar de invloed van veranderingen in de baan van de aarde rondom de zon op moessons en het Middellandse Zee-klimaat. Dat onderzoek heeft ze uitgevoerd met behulp van het EC-Earth klimaatmodel op het KNMI. Ook heeft ze in Utrecht met het globale hydrologie-model PCR-GLOBWB gewerkt, waarbij ze de invloed bestudeerde van veranderingen in landbedekking op waterbeschikbaarheid.

Wageningen University & Research
Karin Groenestein is senior onderzoeker aan Wageningen University & Research. Zij doet onderzoek naar de effecten van de veehouderij op het milieu, met name ammoniakemissies en broeikasgassen.

KNMI
Karin van der Wiel is een klimaatwetenschapper op het KNMI. Haar onderzoek gaat meestal over extreem weer en klimaatverandering, bijvoorbeeld over veranderingen in extreme regen of droogtes. Verder draagt ze bij aan het onderzoek en de berekeningen voor de volgende generatie klimaatscenario's voor Nederland.

Universiteit Utrecht
Karlijn van den Broek is onderzoeker bij het Copernicus Instituut of Sustainable Development van de Universteit Utrecht. Ze onderzoekt hoe het begrip van de klimaatcrisis invloed heeft op het maken van beslissingen en duurzaam gedrag.

Naturalis
Katja Peijnenburg is groepsleider ‘Plankton Diversity & Evolution’ bij Naturalis Biodiversity Center en Universitair Hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Katja onderzoekt hoe nieuwe planktonsoorten ontstaan in de open oceaan en of ze zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering.

United Nations University Institute for Environment and Human Security
Dr. Kees van der Geest is onderzoeker aan de United Nations University Institute for Environment and Human Security in Bonn. Hij leidt daar een afdeling die onderzoek doet naar de relatie tussen milieuverandering en migratie, een onderwerp dat hem al sinds 2002 boeit. Kees heeft sociale geografie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en deed daar ook promotieonderzoek met veldwerk in Ghana. In zijn onderzoek probeert hij zoveel mogelijk om kwantitatieve en kwalitatieve methoden te combineren zodat er naast de kille statistiek ook aandacht is voor de ervaringen en percepties van mensen.

Vrije Universiteit Amsterdam
Ko van Huissteden werkt als universitair hoofddocent bij de Vrije Universiteit, Afdeling Aardwetenschappen van de Faculteit Bètawetenschappen. Hij heeft tot zijn emiritaat 15 jaar onderzoek gedaan naar methaan- en CO2-emissie uit de permafrost in de tundra van Noordoost Siberië, met zowel veldonderzoek als de bouw van modellen. Op dit moment is hij actief betrokken bij onderzoek naar maatregelen om CO2-emissie uit Nederlandse veenbodems te verminderen, zowel via de VU, als via consultancy Kytalyk Carbon Cycle Reseach VOF.

Wageningen University, Departement Omgevingswetenschappen
Lars Hein is professor Ecosystem Services and Environmental Change aan de WUR en onderzoekt wat voor hulpbronnen er door ecosystemen worden gelevered en hoe deze zullen veranderen door klimaatverandering.

ClimateContact Consultancy
Leo Meyer werkte o.a. bij het Milieu-ministerie, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het wetenschappelijke VN Klimaatpanel IPCC. Thans is hij als zelfstandige betrokken bij onderwijs over klimaatverandering en de energietransitie, en geeft duiding over deze onderwerpen in de media. Hij is gastdocent bij het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht.

Universiteit Utrecht
Leo van Kampenhout werkt als klimaatmodelleur aan de Universiteit Utrecht. Zijn eigen onderzoek richt zich op het smelten van ijskappen.

Universiteit Utrecht
Lisette van Beek werkt als promovendus bij het Copernicus Instituut of Sustainable Development en tevens bij de Urban Futures Studio. Binnen het CLIMAGINARIES project onderzoekt zij mogelijke verbindingen tussen klimaatmodellen en alternatieve verbeeldingstechnieken.

Universiteit Utrecht
Lonneke Roelofs is Junior Docent Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht bij de faculteit Geowetenschappen. Tijdens haar master heeft ze zich gespecialiseerd in de natuurlijke ontwikkeling van rivieren, delta gebieden en estuaria (rivier mondingen) onder veranderende omstandigheden (bijvoorbeeld de stijgende zeespiegel en veranderende rivier afvoer). In haar huidige functie geeft ze les aan de bachelor- en masterstudenten, werkt ze aan de vernieuwing van het curriculum en is ze bezig met de vraag hoe we studenten kunnen voorbereiden op de urgente wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken gerelateerd aan de geowetenschappen.

Maarten Krol
Wageningen University
Maarten Krol werkt in Wageningen als professor Luchtkwaliteit en Atmosferische Chemie

Universiteit Utrecht
Marjanneke is universitair docent bij de Environmental Governance groep van het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op duurzaamheidsbeleid in ontwikkelingslanden, met name op het gebied van sociale ongelijkheid en coherent beleid rond de Sustainable Development Goals (SDGs) in Afrika en Azië.

Universiteit Utrecht, Deltares
Marjolijn Haasnoot is expert klimaatadaptatie en waterbeheer bij Deltares en Universiteit Utrecht, en hoofdauteur bij het International Panel on Climate Change (IPCC). Ze doet onderzoek naar oplossingen voor de gevolgen van zeespiegelstijging en klimaatverandering in delta’s en het omgaan met onzekerheden daarin. Marjolijn is lid van de Signaalgroep van het Deltaprogramma.

Universiteit Utrecht
Mark Kauw (1984) is geograaf, triatleet en als Projectmanager Duurzaamheid actief bij de Universiteit Utrecht.

Universiteit Utrecht
Martijn Huysmans is universitair docent politieke economie. Hij doet onderzoek naar Europees handelsbeleid.

Universiteit Utrecht
Maurice van Tiggelen werkt als promovendus in polaire meteorologie bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht (IMAU). Hij onderzoekt de opwarming van de atmosfeer in de poolgebieden, en de gevolgen hiervan op het smelten van de ijskappen.

Monique Heijmans
Wageningen Universiteit
Monique Heijmans is docent-onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, departement Omgevingswetenschappen. Zij is geïnteresseerd in effecten van klimaatverandering, met name op de vegetatiesamenstelling, maar ook hoe de vegetatie effect heeft op het microklimaat. Samen met PhDs en thesis studenten doet ze veldonderzoek op de Siberische toendra, waar de klimaatverandering zichtbare gevolgen heeft voor de permafrost en vegetatie.

ETH Zurich, Universiteit Utrecht
Oscar van Vliet is docent en onderzoeker bij de Climate Policy group van ETH Zürich, en heeft zich 15 jaar beziggehouden met de vraag 'waarom zijn we nog niet allemaal overgestapt op duurzame energie en mobiliteit?' Hij is sinds kort subsidieadviseur bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Universiteit Utrecht
Peter Bijl is als universitair docent betrokken bij Universiteit Utrecht en doet onderzoek aan klimaat- en milieu-evolutie van Antarctica en de Zuidelijke Oceaan

Universiteit Utrecht
Peter Kuipers Munneke is klimaatonderzoeker en gespecialiseerd in de poolgebieden. Zijn onderzoek gaat over gletsjers en de ijskappen op Groenland en Antarctica. Daarnaast ken je hem misschien als weerman op tv.

KNMI, Rijksuniversiteit Groningen
Richard Bintanja is onderzoeker aan bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en hoogleraar klimaat en milieuveranderingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op het klimaat van beide poolgebieden en gebruikt klimaatmodellen om toekomstige klimaatverandering in de poolgebieden te kwantificeren en te begrijpen.

Wageningen University, Department of Environmental Sciences
Rik Leemans is hoogleraar milieusysteemanalyse aan Wageningen Universiteit en onderzoekt de gevolgen van klimaatverandering voor bossen en landgebruik. Leemans is ook betrokken bij de VN-panels voor klimaat (IPCC) en biodiversiteit (IPBES).

Universiteit Utrecht
Robert Harmsen is docent-onderzoeker bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (Universiteit Utrecht). Robert’s onderzoek richt zich op de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en omvat zowel technische, economische als sociale aspecten.

KNMI
Rob van Dorland is expert op het gebied van klimaatverandering bij het KNMI met een focus op klimaatmodellen en wetenschapscommunicatie. Momenteel is hij betrokken bij vele risico-analyses van klimaatverandering in het kader van de Nationale klimaatadaptatiestrategie.

Universiteit Utrecht
Roderik van de Wal is hoogleraar zeespiegelstijging en gevolgen voor de kust. Hij is werkzaam op het instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht en het Departement Fysische Geografie van de Universiteit Utrecht en houdt zich bezig met klimaatverandering op alle tijdschalen met een nadruk op veranderingen in de ijskappen in verleden, heden en toekomst.

Bits of Science
Rolf Schuttenhelm is wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in klimaat- en aardwetenschappen. Hij schrijft over klimaat voor NU.nl, Vrij Nederland en De Correspondent, en levert bijdragen aan factsheets en rapporten over het onderwerp.

Universiteit Utrecht
Sanne Akerboom is universitair docent ‘Recht en politiek van de energietransitie’ aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Ze heeft rechten en politicologie gestudeerd en is directeur van het Sustainable Industry Lab (Universiteit Utrecht).

Rijksuniversiteit Groningen
Thijs Bouman is universitair docent en onderzoeker Omgevingspsychologie. Hij richt zich op persoonlijke en groepsfactoren die klimaatgedrag (mitigatie, adaptatie en steun voor beleid) voorspellen, en onderzoekt hoe deze factoren kunnen bijdragen aan attitude- en gedragsveranderingen.

Universiteit Utrecht, Departement Rechtsgeleerdheid
Tim Bleeker werkt als promovendus bij de Universiteit Utrecht, en schrijft een proefschrift over milieuaansprakelijkheid. Hij publiceert regelmatig over klimaatrechtszaken.

Universiteit Utrecht
Wilfried van Sark is hoogleraar “Integration of Photovoltaics” aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Hij is een experimenteel natuurkundige van opleiding (MSc / PhD), en heeft meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van fotovoltaïek.

Universiteit Utrecht
Wim Turkenburg is natuurkundige en als hoogleraar 'Science, Technology and Society' verbonden aan de Universiteit Utrecht. Daar was hij wetenschappelijk directeur van zowel het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling als het Utrecht Centrum voor Energieonderzoek. Hij is expert op het gebied van energie- en klimaatvraagstukken inclusief kernenergie.

Universiteit Utrecht
Wina Crijns-Graus is docent energiesysteemanalyse aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt energiebesparing en de integratie van duurzame energiebronnen. Van 2002 tot 2010 heeft ze bij Ecofys gewerkt als consultant in industriële energiebesparing en toekomstscenario’s.

Wageningen Universiteit
Professor Wouter Peters onderzoekt de koolstofkringloop van land, atmosfeer, en oceaan door zeer nauwkeurige broeikasgasmetingen in de atmosfeer te combineren met de nieuwste generatie weer- en klimaatmodellen.

Wageningen Universiteit
Yavanna Aartsma is entomologe en gepromoveerd op interacties tussen sluipwespen, rupsen en planten. Momenteel werkt ze als onderzoeker bij Wageningen Universiteit aan de mogelijkheden van insecten als duurzame alternatieve eiwitbron voor kippen. Daarnaast documenteert ze de verborgen wereld van insecten met haar fotografie.