Wie zijn wij?

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy.

Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische, tot de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts zullen vervolgens de vragen beantwoorden.

Het doel van dit project is om wetenschappelijke kennis over klimaatverandering toegankelijk te maken. We richten ons primair op scholieren, maar iedereen die vragen heeft en bijvoorbeeld wijs wil worden uit de stroom berichten in de media kan bij ons terecht. Dat is volgens ons nodig want over klimaatverandering wordt veel geschreven en gepraat, maar niet al die informatie brengt ons verder. Niet alleen is "fake news" een probleem, er is ook veel feitelijk juiste informatie die moeilijk te begrijpen is voor de gemiddelde inwoner van Nederland.

Hierdoor dreigt klimaatverandering een 'ver van mijn bed show' te worden, of zelfs iets waar je 'wel of niet in kunt geloven'. Terwijl we er allemaal mee te maken hebben en het nu al zichtbare effecten heeft op ons dagelijks leven.

Als wetenschappers hebben wij naast het voorzien van wetenschappelijke kennis ook een morele verplichting om de maatschappij te informeren en te waarschuwen over de staat van onze planeet.

Daarom hebben begin 2020 een groep gepassioneerde wetenschappers het initiatief genomen dit platform op te richten. Inmiddels zijn er ongeveer 30 mensen actief betrokken bij de website: redacteuren die de vragen verzamelen, experts die vragen beantwoorden en mensen die hun best doen om het platform onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek. Bij de KlimaatHelpdesk kan iedereen terecht met al hun vragen over klimaatverandering en de oorzaken en gevolgen ervan. Deze vragen mogen over alle mogelijke onderwerpen gaan, zoals bijvoorbeeld biologie, natuurkunde, economie, geschiedenis of psychologie. Een netwerk van aan de Helpdesk verbonden experts geven antwoord op de vragen. Ons doel is om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering.

Team KH Februari 2021


Wil jij ook bijdragen aan brede kennis over klimaatwetenschap? Kijk bij onze vacatures!

Het huidige team bestaat uit:

Warner van Aalst

Cuno Balfoort

Bouke Biemond

Sven Borghart

Eva Bullens

Milou van de Burgt

Aquiles Carattino

Martijn Clemenkowff

Nick Davids

Sanli Faez

Chris Fokkema

Nienke Geerts

Danielle Gerritsma

Liesbeth van de Grift

Noor den Hartog

Kevin Helfer

Frida Hoem

Arfor Houwman

Joseline Houwman

Martina Huber

Leo van Kampenhout

Iris Keizer

Florine Kooij

Lisa Markslag

Bahar Mehmani

Johanneke Methorst

Boris van Meurs

Leo Meyer

Maud Moes

Anita Nánási

Marthe Oosting

Maritt Overkamp

Arthur Oldeman

Daan Reijnders

Peter Roessingh

Erik van Sebille

Anne Smits

Anders Veldkamp

Pieter Veldkamp

Oscar van Vliet

Anneke Vries

Dieuwetje Walch

Dave van Wees

Evi Wubben

Stefanie Ypma

De KlimaatHelpdesk wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze website is ontworpen en mogelijk gemaakt door Fabrique in samenwerking met Aquiles Carattino.