Waarom wordt er nooit aandacht besteed aan de CO2 die in ieders adem zit?

Planten nemen CO2 op uit de atmosfeer. Via onze voeding komt een deel ervan in ons lichaam, en na de stofwisseling ademen we weer CO2 uit: terug de atmosfeer in. Het is een gesloten kringloop zonder invloed op de huidige opwarming.

#CO2 uitstoot

Per dag ademt een mens ademt ongeveer 1 kg aan CO2 uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo’n 7 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is dus heel veel. Waar komt deze CO2 vandaan? Uit onze voeding.

Of je nu vegetarier bent of niet, onze voeding is van plantaardige oorsprong. Planten ontrekken via fotosyntese CO2 aan de atmosfeer en slaan dat op in koolstofverbindingen. Als de planten in onze voeding terecht komen, gebeurt er via de stofwisseling in ons lichaam het omgekeerde: de koolstof uit de voeding reageert met de zuurstof uit onze adem en vormt nieuw CO2. Deze CO2 ademen we vervolgens uit - ongeveer 100 keer meer dan we hebben ingeademd.

Voordat onze adem CO2 toevoegt aan de atmosfeer, is het er dus eerst uitgehaald. Het is een gesloten systeem en een onderdeel van de natuurlijke koolstofcyclus. Onze adem draagt dus niet bij aan de huidige opwarming.

De natuurlijke koolstofcyclus heeft na de laatste ijstijd tot een stabiele waarde van CO2 in de atmosfeer van ongeveer 280 ppm (parts per million ) geleid. Door de uitstoot van fossiele CO2 is dat nu gestegen naar 415 ppm. Het is door deze toename van CO2 dat we spreken van het versterkte broeikaseffect, om duidelijk te maken dat de aarde uit zijn natuurlijke evenwicht is gebracht.

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Dit antwoord is geschreven door Herman Russchenberg.

Reviewer: Wouter Peters

Redacteur: Sven Borghart