Hoe zal het weer in Nederland veranderd zijn over 50 jaar?

In het kort zal het over 50 jaar in Nederland warmer zijn, zullen natte periodes natter worden en droge periodes droger. Totaal over het jaar genomen verwachten we een toename van de hoeveelheid regen.

#hittegolf #klimaatscenarios #weer

Tussen 1901 en 2019 nam de gemiddelde temperatuur in Nederland toe met 2,2 °C.

71 - weerNL-skitterphoto-1368231.jpg

Figuur 1: weerNL

Over de temperatuur: net als de rest van de wereld warmt ook Nederland op. Omdat land sneller opwarmt dan de oceanen, gaat de opwarming in Nederland ook sneller dan het wereldwijde gemiddelde. Tussen 1901 en 2019 nam de gemiddelde temperatuur in Nederland toe met 2,2 °C. Afhankelijk van hoe snel de opwarming tot 2050 gaat, komt daar nog 1,0 tot 2,3 graden bij volgens de KNMI’14 klimaatscenario’s ten opzichte van de periode 1981-2010. Dat heeft belangrijke gevolgen voor het weer. Warme en tropische dagen zullen veel vaker voorkomen dan nu. Tegelijk neemt het aantal nachten met vorst sterk af. De kans op een hittegolf neemt daardoor sterk toe, en de kans op een langdurige periode met koud weer wordt veel kleiner.

Als je een natte periode hebt, dan wordt die natter,... droge periodes worden nog droger.

De opwarming van de aarde heeft ook invloed op regen en sneeuw. Sneeuw wordt een stuk zeldzamer in Nederland. Het voorkomen van regen verandert ook, maar dan op verschillende manieren. Een warmere atmosfeer zorgt ervoor dat er meer vocht verdampt uit de zee en uit de bodem. Bovendien kan warmere lucht meer waterdamp bevatten. Daardoor komt er meer waterdamp in de lucht en daarmee neemt ook de neerslag bij een zuidwesten tot noorden wind in Nederland toe. Deze cyclus van verdamping, wolkenvorming en neerslag noemen we de hydrologische cyclus, en die gaat sneller werken als het warmer wordt. Als je een natte periode hebt, dan wordt die natter. Denk bijvoorbeeld aan de wintermaanden, of aan wolkbreuken in de zomer. Zonnig en warm weer zorgt voor een hogere potentiele verdamping als het warmer wordt. Daarmee worden droge periodes nog droger.

Voor een uitgebreid antwoord op deze vraag, en meer precieze getallen kun je kijken naar de officiële klimaatscenario’s van het KNMI'14

Hoe kwam dit antwoord tot stand?

Dit antwoord is geschreven door Peter Kuipers Munneke.

Reviewer: Janette Bessembinder (KNMI), Peter Siegmund (KNMI)

Redacteur: Sanli Faez

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.